De zon schijnt, wat nu?

De zon heeft een positieve invloed op ons lichaam en humeur. Echter kan de huid niet onbeperkt blootgesteld worden aan de zon. Verkeerd zongedrag kan schadelijk zijn voor uw huid en is onder andere de oorzaak van huidveroudering en huidkanker. Een juiste zonbescherming met een UVA en UVB filter is belangrijk bij blootstelling aan de zon.

Er kan in uw huid zonschade ontstaan door de huid bloot te stellen aan de zon, ook als u zich goed insmeert. De zon kan het DNA in de cellen veranderen, waardoor de zonschade chronisch wordt. Deze vorm van zonschade kan niet meer terug gedraaid worden. Zonlicht bestaat voornamelijk uit UV-A straling. Deze straling is onder andere verantwoordelijk voor huidveroudering en dringt het diepst door in de huid. De straling tast de veerkracht en soepelheid van de huid aan, waardoor diepere rimpels kunnen ontstaan. Ook kan het een vlekkerige huid veroorzaken. Het beste is natuurlijk om zonschade te voorkomen, wij hebben daarom de drie belangrijkste tips voor u op een rijtje gezet:

  1. Start een half uur voordat uw huid aan de zon blootgesteld wordt met het aanbrengen van zonbescherming.
  2. Zuinig smeren zorgt voor een veel lagere beschermingsfactor dan op de verpakking vermeld staat. Om de bescherming te krijgen die op de verpakking staat moet het product vrij royaal aan worden gebracht.
  3. Het is belangrijk om je regelmatig in te smeren. De filter in de zonbescherming is na twee uur uitgewerkt, smeer je daarom tenminste iedere twee uur in. Ook door het zwemmen en transpireren kan de zonbescherming zijn werking verliezen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de verschijning van huidschade minder zichtbaar te maken. Tot deze mogelijkheden behoort een chemische peeling of de behandeling met een pigmentlaser. Hierdoor worden pigmentvlekken minder zichtbaar en rimpels minder diep. Maar vergeet niet; voorkomen is beter dan genezen!

Er zijn producten welke gericht zijn op het tegengaan van de vorming en de aanwezigheid van pigmentophopingen. De combinatie van deze producten met een juiste zonbeschermingsfactor is de meest effectieve methode om zonbeschadigingen te voorkomen. De huidtherapeut kan u hier meer advies over geven.