Oedeem

is een vochtophoping in een lichaamsdeel, waardoor een zwelling ontstaat. De vochtophoping kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een trauma, operatie, een aangeboren aandoening of bij/na kanker. Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden.

Bij veneus oedeem is sprake van een niet of onvoldoende functionerend vaatstelsel. Dit kenmerkt zich door oedeemtoename in de loop van de dag, in de ochtend is het oedeem vaak weg. Deze vorm van oedeem komt veel voor in de enkels en onderbenen bij mensen die langdurig zitten of staan.

Lymfoedeem ontstaat door een niet of onvoldoende functionerend lymfestelsel. In tegenstelling tot veneus oedeem verdwijnt dit minder snel. Bij primair lymfoedeem is het lymfestelsel niet goed aangelegd. Bij secundair lymfoedeem zijn de lymfevaten beschadigd door een trauma of operatie.

Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, hierdoor kan tevens de afvoer van lymfevocht verminderd zijn. Kenmerkend is het snelle ontstaan van blauwe plekken en de erg gevoelige huid. De voeten zijn meestal niet aangedaan.

De verschillende soorten oedeem kunnen ook gecombineerd zijn.

Om oedeem te verminderen of op te heffen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Niet alle behandelingen zijn van toepassing op elke vorm van oedeem. De behandelingen kunnen ook gecombineerd worden uitgevoerd. De huidtherapeut bekijkt tijdens het intakegesprek en onderzoek welke behandeling het meest geschikt is voor de patiënt.

Manuele lymfedrainage (MLD)
MLD is een massage die de afvoer van oedeem stimuleert en de opname in het lymfestelsel verbetert.

Mechanische bindweefselmassage
Deze behandelingen worden uitgevoerd met behulp van de Icoone Lasermed. Het apparaat maakt in- en uitrollende en knedende bewegingen. Deze bewegingen stimuleren het bindweefsel, de bloedvaten en het lymfesysteem. Het apparaat is in staat om het weefsel op te tillen, uit te rekken, te mobiliseren, te mechaniseren, te ontspannen, samen te brengen en los te maken. Deze functies maken de apparatuur uitermate geschikt om oedeem, littekens, brandwonden en cellulite te behandelen of de manuele behandeling te ondersteunen. Tijdens de behandeling draagt de patiënt een speciaal ontworpen bodysuit, dat ervoor zorgt dat de kop van het apparaat beter over het lichaam glijdt en een optimale hygiëne verzekert. Deze bodysuit is bij ons verkrijgbaar.

Lymftaping
Door op een speciale manier lymfetape aan te brengen, wordt de huid gelift. Hierdoor wordt bij elke beweging de lymfafvoer gestimuleerd. De tape kan gemiddeld 5-7 dagen blijven zitten.

Lymphapress
Het aangedane lichaamsdeel wordt in een manchet gelegd. De manchet bestaat uit kamers welke met lucht worden gevuld om vervolgens weer leeg te laten lopen. Dit proces herhaalt zich tijdens de behandeling. Door het uitoefenen van gecontroleerde druk op het lichaamsdeel wordt oedeem afgevoerd.

Ambulante compressietherapie
Zwachtelen
Door speciale verbanden wordt het oedeem uit het lichaamsdeel geduwd en afgevoerd. De behandeling wordt tweemaal per week uitgevoerd tot er geen oedeem meer aanwezig is, om het resultaat te behouden zal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten.

Therapeutisch elastische kous
Om het lichaamsdeel oedeemvrij te houden zal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten. De huidtherapeut zal u leren hoe u deze kunt aan- en uittrekken.
Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar aangeeft dat u de kousen via ons niet vergoed krijgt, de reden hiervoor is dat wij werken met een tussenpersoon, namelijk Fysiotek. Fysiotek regelt de declaratie en draagt de administratieve lasten hiervoor.

Naast de oedeem-behandeling,
kozen mensen ook voor deze behandelingen:

Littekens

Littekentherapie zorgt ervoor dat het litteken soepeler aanvoelt en minder zichtbaar wordt. Niet alle behandelingen zijn van toepassing op elk litteken.

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn vlekjes die lichter of donkerder zijn dan de rest van de huid. De vlekken ontstaan veelal door blootstelling aan ultraviolette (UV) straling door de zon of door gebruik van zonnebank.