Oktober; borstkankermaand

Oktober staat al jarenlang internationaal bekend als de borstkankermaand. Niet elke patiënt weet wat een huidtherapeut kan betekenen in de nazorg van borstkanker. Wij zien dan ook nog steeds te vaak dat een patiënt te lang rond blijft lopen met klachten voordat zij/hij wordt doorgestuurd naar een huidtherapeut. Daarom beschrijf ik in dit artikel wat een huidtherapeut kan doen om de klachten na borstkanker te verminderen.

De meest voorkomende klachten na borstkanker zijn: lymfoedeem, zenuwpijn en extreme vermoeidheid. Door het verwijderen van lymfeknopen, een borstbesparende operatie of borstamputatie, radiotherapie en/of chemotherapie, kan het lymfestelsel verstoord raken. Zodra het lymfestelsel beschadigd is, kan er zich vocht gaan ophopen in de arm, rondom de borst en bij de flank. Dit kan pijnlijk zijn waardoor er niet meer op de zij geslapen kan worden. Ook door een operatie litteken kunnen er pijn of bewegingsbeperkingen ontstaan. Men kan bijvoorbeeld niet meer hoog rijken naar een keukenkastje of iets onder de kast vandaan halen.

Een breed scala aan behandelingen kunnen de klachten verminderen en de zichtbare gevolgen van de operatie zoveel mogelijk wegnemen. Te denken aan:

  • Manuele lymfedrainage → Een speciale massagetechniek waardoor het vocht beter wordt afgevoerd.

  • Littekenmassage → Een speciale massagetechniek die verklevingen verminderd. Bewegingsbeperkingen worden opgeheven, de huid wordt soepeler en het litteken wordt cosmetisch minder storend.

  • Lymfetaping → De tape wordt zo op de huid aangebracht dat de huid wordt opgetild. Doordat er onder de opperhuid ruimte ontstaat, wordt het lymfevocht makkelijker afgevoerd.

  • Therapeutisch elastische kousen → Een elastische kous speciaal op maat gemaakt die ervoor zorgt dat het vocht zich niet kan ophopen in de armen.

  • Bewegingsoefeningen → De huidtherapeut kan bewegingsoefeningen adviseren die u thuis kunt uitoefenen waardoor bewegingsbeperkingen worden opgeheven.

Bij klachten kan je direct naar een huidtherapeut gaan of kunt u de klachten met uw huisarts of specialist bespreken. Vaak worden behandelingen gedeeltelijk of geheel vergoed. Uw huidtherapeut kan u hierin adviseren.