Therapeutisch elastische kousen

Vaak wordt er gedacht dat steunkousen alleen door oudere mensen worden gedragen. Dit omdat ze vaak bij oudere mensen in bejaardenhuizen worden gezien. Maar steunkousen zijn al lang niet meer oubollig. Er is keuze uit tal van soorten, maten en kleuren.

Waarom worden steunkousen gedragen?

Een steunkous geeft druk van buitenaf op het been waardoor kleppen in het bloedvat beter sluiten. De bloedomloop wordt gestimuleerd en afvoer van lymfevocht wordt bevorderd. Bij het dragen van steunkousen worden klachten zoals vermoeide en onrustige benen verlicht. Het neemt echter de oorzaak van de klachten niet weg.

Wanneer worden steunkousen gedragen?

Steunkousen worden gedragen als iemand vocht vasthoudt of bij spataderen. Ook worden ze soms gedragen tijdens de zwangerschap. Steunkousen kunnen ook preventief worden gedragen bij mensen met een beroep waarbij veel gestaan wordt, bijvoorbeeld kappers.

Welke verschillende opties zijn er?

  • Er zijn verschillende drukklasse mogelijk. Klasse 2, 3 of 4 wordt door een huidtherapeute geleverd. Ter vergelijking; een Hema steunkousje heeft nog minder druk dan een klasse 1 kous.

  • Ook de dikte van de kous en of de kous een naad (vlakbrei) of geen naad (rondbrei) heeft kan verschillen. Dit hangt vaak samen met de indicatie.

  • Tegenwoordig heb je veel verschillende kleur mogelijkheden. Zwart en huidskleur zijn de standaard kleuren. De fabrikant brengt elk jaar zogenaamde ‘trendkleuren’ uit waardoor u kunt kiezen uit verschillende kleuren. Er zijn zelfs verschillende motiefjes in de kous te breien.

Waar kan ik terecht voor steunkousen?

Als u vermoed dat u steunkousen nodig heeft, kunt u met uw klachten bij een huisarts terecht. Als hij ook vermoed dat steunkousen noodzakelijk zijn of van toegevoegde waarde is, krijgt u een verwijzing mee. Met de verwijzing kunt u bij de huidtherapeute steunkousen aan laten meten. Samen wordt er gekeken welke kous het beste bij u past. U krijgt 2 paar kousen per jaar vergoed vanuit de basisverzekering.