Zelfmanagement

Chronische aandoeningen zijn levenslang aanwezig. Naast behandelingen bij zorgverleners, moet zelfmanagement (indien mogelijk) ook veel aandacht krijgen.

Definitie zelfmanagement: ‘’Zelfmanagement sluit aan op het concept van gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, mentale en fysieke uitdagingen van het leven.’

Zelfmanagement betekent niet dat je alles alleen moet doen. Het blijft belangrijk dat de zorgverlener een steunende omgeving biedt. Juist samen moet gewerkt worden aan meer zelfmanagement.

Drie belangrijke punten om zelfmanagement te realiseren zijn:

  1. Je bent gemotiveerd en ziet het belang in van zelfmanagement.
  2. Je bent in staat tot het uitvoeren van zelfmanagement.
  3. Je ontvangt de juiste ondersteuning.

In de richtlijn ‘Lymfoedeem’ zijn aanwijzingen beschreven dat zelfmanagement de kwaliteit van leven van de patiënt verbeterd. Lees dus snel verder. Op naar een betere kwaliteit van leven!

Graag helpt Huidtherapie Boxtel & Best bij het ondersteunen van zelfmanagement. Op onze website bieden we daarom een omgeving aan waar je veel tips en adviezen kan vinden om zelfmanagement tot een succes te maken. Ook in de praktijk helpen we je graag hierbij. Vraag dus vooral aan ons wat jij thuis zelf kunt doen!

Oedeem

Lipoedeem

Acne

Behandelingen

Oedeem

Oedeem is een vochtophoping in een lichaamsdeel, waardoor een zwelling ontstaat. Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden.

Littekens

Littekentherapie zorgt ervoor dat het litteken soepeler aanvoelt en minder zichtbaar wordt. Niet alle behandelingen zijn van toepassing op elk litteken.

Acne

Acne komt veel voor onder jongeren tussen de 15 en 25 en wordt daardoor ook wel jeugdpuistjes genoemd. Acne kan worden behandeld bij verschillende vormen/gradaties, waarbij het voornamelijk van belang is om de acne te verminderen en littekens te voorkomen.