Acne: wat is het en hoe kom ik ervan af?

Acne is een veelvoorkomend probleem in de pubertijd. Bijna iedereen tussen de 14 en 20 jaar heeft er in meer of mindere mate last van (gehad). De ernst varieert van een enkele mee-eter tot vele grote ontstekingen.

Oorzaak

Talg wordt geproduceerd in de talgklieren, deze bevinden zich overal op de huid (met uitzondering van de voetzolen en handpalmen). Op het gelaat, de rug en de borst bevinden zich de meeste en grootste talgklieren. De klieren scheiden talg uit via een kanaaltje dat uitmondt in het haarzakje. Via het haarzakje komt talg naar het huidoppervlak. Talg beschermt de huid tegen bacteriën en schimmels en gaat vochtverlies tegen. Bij acne ontstaat een overproductie aan talg, waardoor de huid vetter wordt. Hierdoor worden haarzakjes afgesloten en zullen puistjes of mee-eters ontstaan.

De bacterie P. acnes speelt een belangrijke rol in het ontstekingsproces bij acne. Deze bacterie is altijd aanwezig op de huid, maar bij acne is deze bacterie in vergrote mate aanwezig.

Factoren

Acne kan door verschillende factoren ontstaan en/of verergeren. In de pubertijd en tijdens de zwangerschap hebben hormonen vaak een negatieve invloed, daarnaast speelt genetische aanleg ook een rol. Stress, omgevingsfactoren en overmatig gebruik van cosmetica verergeren acne. Voedsel en slechte hygiëne zijn niet de oorzaak van acne, maar uw huid kan wel slecht reageren op bepaald voedsel.

Behandelmogelijkheden

Via uw (huis)arts kan de mogelijke oorzaak van acne aangepakt worden. Daarnaast zal acnetherapie zorgen voor vermindering van ontstekingen en littekens. Aanvullend op de behandeling wordt productadvies gegeven om uw huid weer in balans te krijgen.

Vergoeding van de behandeling kan plaatsvinden vanuit uw aanvullend pakket bij de zorgverzekering.