Keratosis Pilaris (rode bultjes)

Keratosis pilaris kenmerkt zich door heel veel rode bultjes op bovenarmen, gezicht, benen of rug. Hoewel het een onschuldige huidaandoening is, kan het echt vervelend zijn.

Ruim veertig procent van de mensen heeft er last van. Onder jongvolwassen zie je het zelfs bij zestig tot tachtig procent. Gek genoeg is de naam van de aandoening dan weer niet erg bekend. Maar als je het ziet, dan herken je het vast meteen. De plek waar de meeste klachten voorkomen, is op de bovenarmen. Maar je ziet de bultjes ook wel op de bovenbenen, rug en wangen.

De bultjes bij keratosis pilaris zijn kleine verstoppingen van de haarfollikels door keratine. Keratine is een normaal ‘bestanddeel’ van de huid, maar bij mensen die deze aandoening hebben wordt het in overmaat geproduceerd. Eigenlijk verloopt het rijpingsproces van de huidcellen (keratinocyten) bij hen niet goed. Als jij klachten hebt is de kans groot dat deze ook in de familie voorkomen. Bovendien zie je het vaker bij mensen die last hebben van allergie en eczeem.

Hoewel je keratosis pilaris niet echt kan genezen, krijg je er in de loop van het leven meestal wel minder last van. Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om klachten te verbeteren:

  • Hoe droger de huid is, hoe meer last je hebt. Om deze reden zie je dat de klachten in de winter meestal erger zijn dan in de zomer. Gebruik zo veel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct na het wassen in met een wat vettere crème. Een erg geschikt ingrediënt is ureum omdat dit de vochtopname in de huid bevordert.
  • Met behulp van een chemische peeling wordt huidvernieuwing sterker gestimuleerd. Tevens zorgt het voor de preventie van ontstekingen.
  • De kleine verstoppingen kan je voorkomen door regelmatig een exfoliant te gebruiken. De beste optie is salicylzuur en een scrub of de AHA Body en Face Lotion van Dermasence.

AHA Body en Face Lotion van Dermasence
De lotion combineert de positieve eigenschappen van fruitzuren met de verzorgende werking van de vochtinbrengende stof urea. Ze kan gebruikt worden bij een onzuivere en naar acne neigende huid, zowel voor gezichts- als lichaamsverzorging. Ze is bijzonder geschikt voor de rijpere huid als lichte lotion bij door huidveroudering en intense zonnestraling veroorzaakte rimpelvorming. Daarnaast kan dit product ook ingezet worden bij Keratosis Pilaris.