Oktober > borstkankermaand

Oktober is de jaarlijkse borstkankermaand. Deze maand staat in het teken van extra aandacht voor iedereen die te maken heeft of heeft gehad met deze ziekte. Als het nodig is, wordt de huidtherapeut betrokken bij de nazorg van borstkankerpatiënten. We bieden verschillende behandelingen en adviezen aan om tijdelijke of blijvende klachten na borstkanker te verminderen. Hieronder leest u precies wat een huidtherapeut voor u kan betekenen.

 

Oedeem

Vocht (oedeem) in de arm of borst wordt door manuele lymfedrainage afgevoerd. Door middel van een specifieke massage wordt het vocht weer opgenomen in het lymfestelsel.

Ook wordt het lymfestelsel bevorderd door het inzetten van Endermologie met behulp van het LPG- apparaat. Door de knedende bewegingen van het apparaat wordt het bindweefsel, de bloedvaten en lymfestelsel gestimuleerd. Hierdoor nemen klachten zoals een zwaar gevoel en bewegingsbeperkingen af.

Als er veel oedeem aanwezig is, wordt er gezwachteld totdat er geen of zo min mogelijk oedeem aanwezig is. Om het resultaat te behouden, wordt een therapeutische elastische kous aangemeten. Hoe de kous eruit komt te zien, bespreekt u samen met uw huidtherapeut.

Voor thuismanagement kan een lymfepress worden aangeschaft. Een lymfepress is een pomp met een armmanchet die wordt opgeblazen met lucht. Door een gecontroleerde druk uit te voeren, wordt het vocht in het lichaam afgevoerd. De lymfepress kan door de zorgverzekeraar vergoed worden en thuis gebruikt worden.

 

Littekens

Littekentherapie door middel van een massage of Endermologie zorgt ervoor dat het litteken soepeler en minder pijnlijk wordt.

 

Bewegingsoefeningen

Bij bewegingsbeperkingen kan de huidtherapeut oefeningen adviseren. Deze kan men thuis herhalen zodat de bewegelijkheid verbeterd wordt.