PIGMENTCELLEN

Hoe werkt een pigmentcel? Waarom hebben sommige mensen last van pigmentvlekken? Wanneer moet je een pigmentvlek of moedervlek laten controleren? En hoe bescherm je de huid het beste?

 

Een pigmentcel wordt ook wel een Melanocyte genoemd. De functie van de pigmentcel is bescherming tegen schadelijke UV- stralen. Ze geven pigment af, wat in de huid als een soort parasolletje om de cellen gaat zitten. Als er te veel pigment wordt afgegeven ontstaan pigmentvlekken. Door jarenlange blootstelling aan de zon, heeft de huid zonbeschadiging opgelopen en worden deze vlekken ook wel ouderdomsvlekken genoemd.

De een krijgt meer pigmentvlekken dan de ander. Dit is helaas genetisch bepaald. De enige manier om pigmentvlekken te voorkomen is goed te smeren met een zonnebrandcrème en de zon op het heetst van de dag te vermijden.

Een moedervlek is een onschuldig foutje in de ontwikkeling van pigmentcellen. Moedervlekken komen in verschillende kleuren en maten voor. Mensen met een lichte huidskleur hebben meer moedervlekken dan mensen met een donkere huidskleur. Als je veel moedervlekken hebt en vroeger veel verbrand bent, is het slim de moedervlekken regelmatig te checken. Let vooral op bij een onregelmatige vorm van de moedervlek en verschillende kleuren in de moedervlek. Ook moet je moedervlekken in de gaten houden die veranderen van vorm of kleur, jeukt, pijn doet of vaak bloedt. De kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt is heel klein. Toch is het slim om goed op te letten, want voorkomen is beter dan genezen!