Overbeharing of ongewenste haargroei?

Ongewenste haargroei kan zich op het hele lichaam voordoen. De kleur en dikte van de ongewenste haren verschilt per persoon. Een haar doorloopt tijdens een haarcyclus verschillende fases; de groeifase, overgangsfase en rustfase. Tijdens de groeifase worden nieuwe cellen aangemaakt waardoor de haar groeit. Tijdens de overgangsfase laat de haar los van de wortel. Tijdens de rustfase is de haar los en gaat in de loop der tijd uitvallen. Daarna herhalen de drie fasen zich, waarbij de duur van de totale haarcyclus verschilt per gebied en per persoon.

Gepigmenteerde haren kunnen met een ontharingslaser (Diode, Alexandrite en Nd:YAG) behandeld worden. De behandeling is alleen effectief op de haren die zich in de groeifase bevinden, omdat de warmte dan onder in het haarzakje de cellen kan vernietigen. Met de ontharingslaser kan een lichtbundel met een specifieke golflengte in een zeer hoge concentratie geproduceerd worden. De energie die vrijkomt wordt geabsorbeerd door het pigment in de haren en omgezet in warmte. Deze warmte vernietigt de haarwortel, zodat hier geen nieuwe haar uit kan groeien. In een korte tijd kunnen grote oppervlakten behandeld worden, omdat de laser meerdere haren tegelijk aanpakt. Een permanente vermindering van de haargroei kan al gerealiseerd worden met een aantal behandelingen.

Ongepigmenteerde haren kunnen met elektrische epilatie behandeld worden. Door middel van een minuscuul naaldje wordt elke haar afzonderlijk behandeld. Door het naaldje wordt de haarfollikel (haarzakje) verwarmd en vernietigd, waardoor er geen nieuwe haar meer kan groeien. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt in het gelaat, omdat de methode bij grote oppervlakken erg tijdrovend is.