Pukkeltjes en puistjes

Iedereen heeft wel eens een puistje gehad. Maar wat te doen als je er onzeker over bent of het je in het dagelijks leven beperkt?

Puistjes komen vooral voor tussen het 15de en 25ste levensjaar, maar ook op latere leeftijd kan je nog last hebben van puistjes. Puistjes komen het meest voor in het gezicht, de borst, rug of op de schouders omdat hier de meeste en grootste talgkliertjes voorkomen. In de puberteit wordt door invloed van hormonen meer talg aangemaakt. Als huidschilfers niet goed afschilferen kan een talgkliertje verstopt raken en een puistje ontstaan. Totdat de acne uiteindelijk minder wordt, bestaan er methodes om de acne te verminderen en te zorgen dat er geen littekentjes ontstaan.

  • Dieptereiniging

Bij een dieptereiniging van de huid worden alle puistjes uitgedrukt op een hygiënische en juiste manier. Hierdoor wordt de ontsteking sneller opgelost en ontstaan er geen littekentjes.

  • Chemische peeling

Een peeling zorgt ervoor dat de dode huidcellen sneller afschilferen waardoor de talgklier minder snel verstopt raakt. De peelings bevatten vaak salicylzuur wat een ontstekingsremmend effect heeft. Daarnaast verminderd een chemische peeling ook littekentjes.

  • Microneedling

Soms laten puistjes littekentjes achter. Er zijn dan kleine deukjes in de huid zichtbaar. Deze littekentjes kunnen behandeld worden door middel van microneedling. De huid wordt bewust beschadigd met miniscule naaldjes. Hierdoor wordt het collageen in de huid gestimuleerd wat uiteindelijk de littekentjes minder zichtbaar maakt.

  • Productgebruik

Het reinigen van de huid is erg belangrijk bij acne. De huidtherapeut kan een reiniger aanraden die bij jou huid geschikt is. Bepaalde producten kunnen ook de afschilfering van de huid bevorderen waardoor poriën minder snel verstopt raken. Hydratatie van de huid is ook belangrijk, want een droge huid gaat juist weer meer talg aanmaken.

Wat kan je zelf doen bij puistjes?

  • Laat je huid met rust en ga zelf geen puistjes uitknijpen. Door het fout uitknijpen van de puistjes kunnen namelijk littekentjes ontstaan. Ga ook niet overmatig wassen, boenen of wrijven. Dit kan de huid irriteren.

  • Als je make- up wil gebruiken, gebruik dan make- up op waterbasis. Dit verstopt de huid minder snel.

  • Gebruik de producten die jouw huidtherapeut heeft geadviseerd.