De invloed van zwangerschap op de huid

Wat doet een zwangerschap allemaal met de huid? En hoe kan de huid het best verzorgd worden tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap gaan pigmentcellen onder invloed van hormonen meer pigment produceren. Pigmentvlekken kunnen hierdoor donkerder worden. Na de zwangerschap verminderd dit vaak vanzelf weer. Meestal ontstaan de pigmentvlekken op de wangen, onder de ogen en rondom de mond. Dit wordt ook wel een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Bescherm je huid daarom extra goed tegen de zon om pigmentvlekjes te voorkomen. Producten met vitamine C en niacinamide kunnen bestaande pigmentvlekjes wat oplichten.

Tijdens de zwangerschap rekt de huid zich op waardoor striae, ook wel zwangerschapsstriemen, kunnen ontstaan. De opperhuid scheurt als het ware los van het onderhuids bindweefsel. Door de huid goed te hydrateren met een hydraterende crème kan het risico op striae verkleint worden, maar helemaal voorkomen kan helaas niet.

Door het droger worden van de huid tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen jeuk aan de huid. Om de jeuk te verminderen kan de huid ingesmeerd worden met een vette crème of zalf. Krab niet aan de huid, dit maakt het alleen maar erger! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.. Door je nagels kort te knippen, krab je de huid minder snel kapot. De huid koelen met een natte koude doek kan de jeuk verlichten.

Door hormonen maakt de huid tijdens de zwangerschap ook meer talg aan. De één krijgt hierdoor een mooie glow en de minder gelukkige krijgen helaas puistjes. U kunt producten gebruiken om de huid rustig te houden. Maar let op met producten die de ingrediënten retinol en salicylzuur bevatten. Deze producten kunnen tijdens de zwangerschap beter niet gebruikt worden. Het is namelijk nog niet duidelijk of deze ingrediënten dieper in de huid doordringen en hier schade voor de ongeboren baby kunnen aanrichten. Daarom worden deze producten afgeraden tijdens de zwangerschap.

Weet je niet of jou producten retinol of salicylzuur bevatten? Vraag het aan de huidtherapeute!