De invloed van voeding op de huid, Huidverzorging van binnenuit

Steeds meer onderzoeken tonen een relatie aan tussen voeding en de huid. Vanuit deze onderzoeken kunnen tips worden gegeven voor patiënten die kampen met huidproblemen. Deze blog geeft voeding tips voor een gezonde huid, want een gezonde huid begint van binnenuit.

De huid is ons grootste orgaan. Echter gaan goede voedingsstoffen eerst naar andere organen en als laatst pas naar onze huid. Het is dus belangrijk dat je genoeg voedingstoffen binnenkrijgt zodat ook de huid wordt voorzien. Hieronder staan een aantal algemene voedingsadviezen die helpen bij het krijgen en behouden van een gezonde huid.

 Algemene voedingsadviezen

Tip 1: Vitamine D in de huid wordt met name aangemaakt door de zon. In de winter staat de zon echter te laag om voldoende vitamine D uit de zon te halen. Vitamine D kan ook uit voeding gehaald worden zoals: halvarine, vette vis en bak- en braadvet. Toch krijgen we in de wintermaanden vaak te weinig vitamine D binnen. Het is dan slim om een vitamine D supplement te slikken.

Tip 2: Omega 3 zit vooral in vette vis, schaal- en schelpdieren, walnoten en lijnzaadolie. Om de aanbevolen omega 3 inname te halen moet er 1 keer per week vette vis zoals haring of zalm gegeten worden. Als dit niet gehaald wordt kunnen visoliecapsules een oplossing zijn. Omega 3 kan een positief effect hebben bij mensen met Rosacea klachten.

Voedingsadviezen bij Acne

Onderzoeken tonen aan dat koemelk de insulinespiegel verhoogd. Een verhoogde insulinespiegel zorgt ervoor dat er meer testosteron aangemaakt wordt. Dit zorgt er weer voor dat de talgproductie verhoogd wordt en sneller puistjes ontstaan.

Tip 1: Probeer koemelk te verminderen of helemaal te vermijden. Een betere keuze is plantaardige melk zoals: havermelk, kokosmelk en amandelmelk. Houdt hierbij ook rekening met cappuccino, kaas, kwark, yoghurt, chocolade en slagroom. Deze producten bevatten ook vaak koemelk.

Tip 2: Probeer te minderen in suikers. Eet zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers. Beperk je eetmomenten en eet niet de hele dag door.

Advies van een orthomoleculair arts of darmtherapeut

Soms raakt de darmflora uit balans. Slechte bacteriën nemen dan de overhand van goede bacteriën. Dit kan huidklachten zoals acne, eczeem en rosacea veroorzaken of verergeren. Vaak gaat dit ook gepaard met buikklachten.

Heeft u last van huidklachten in combinatie met buikklachten? Het kan dan zinvol zijn om contact op te nemen met een orthomoleculair arts of een darmtherapeut. Zij kunnen naast algemene voedingsadviezen ook advies op maat geven.