Complete Decongestive Therapy

Complete decongestive therapy (CDT) is een combinatie van verschillende behandelingen om lymfoedeem te verminderen. De combinatie bestaat uit: zwachtelen, manuele lymfedrainage, bewegingsoefeningen, compressiekousen en huidverzorging.

Veel studies hebben de effectiviteit van CDT voor het verminderen van pijnklachten en lymfoedeem aangetoond. Het behandeltraject begint intensief om het lymfoedeem flink te verminderen. Daarna wordt overgegaan op de onderhoudsfase om de resultaten te behouden.

De reductiefase
De reductiefase is erop gericht lymfoedeem flink te verminderen. Het behandelplan bestaat uit: het zwachtelen van het aangedane lichaamsdeel, het behandelen door middel van manuele lymfedrainage en het doen van bewegingsoefeningen. De duur van deze fase hangt af van de tijd die nodig is om het lymfoedeem tot het minimum te beperken. De vooruitgang in oedeemafname wordt bijgehouden door het meten van de omvang.

De onderhoudsfase
De onderhoudsfase is erop gericht de resultaten te behouden. Hoewel de reductiefase vooral door de huidtherapeut uitgevoerd wordt, wordt er van de onderhoudsfase meer van de patiënt verwacht. De onderhoudsfase bestaat grotendeels uit het dragen van steunkousen. U leert hoe u de steunkousen juist aantrekt en hoort te onderhouden. Het is altijd mogelijk manuele lymfedrainage weer op te pakken als het lymfoedeem door omstandigheden weer toegenomen is. Er wordt dan gestreefd deze behandelingen af te bouwen. Andere punten die tot de onderhoudsfase behoren zijn:

– Zorg ervoor dat u het aangedane lichaamsdeel goed beschermd tegen verwondingen, overbelasting en extreme
temperaturen.
– Symptomen leren kennen van infecties.
– Het ontwikkelen en uitvoeren van een bewegingsprogramma.

Iedere patiënt is anders en daarom is ook elk behandelplan anders. Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van CDT. Wij stellen onze behandelplannen altijd op in overleg met de patiënt. Vanuit de literatuur worden de effectiefste behandelmethodes beschreven. Echter vinden wij de ervaring en wensen van de patiënt net zo belangrijk. Door de best bewezen literatuur en de wensen van de patiënt samen te voegen, ontstaat de beste zorg voor de patiënt!

Vraagt u zich af wat de huidtherapeut voor u kan betekenen? Maak dan snel een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Bronnen:
Breastcancer.org
Lymphcareusa.com

Geef een antwoord