Therapeutisch elastische kousen; die lelijke bruine kousen, die alleen voor oude mensen zijn?

Therapeutisch elastische kousen worden ook wel steunkousen genoemd. Toch is deze benaming niet helemaal juist. Steunkousen geven alleen steun. Therapeutisch elastische kousen kunnen worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Therapeutisch elastische kousen zijn er in verschillende uitvoeringen. De soort die het meest voorkomt is de kniekous. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies en panty’s, maar ook armkousen of handschoenen. Tegenwoordig zijn de kousen verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.

Naast de verschillende uitvoeringen en kleuren is de drukklasse en de dikte van de kous belangrijk voor het resultaat. Afhankelijk van de indicatie zal hierin een keuze gemaakt worden.

Maar wat is nou het nut van zo’n kous?

Een therapeutische elastische kous gaat vochtvorming (oedeem) tegen, verbetert de bloedafvoer en herstelt de microcirculatie ter plaatse. De kous geeft van buitenaf druk op uw been/arm en bloedvaten. De verwijde aderen (spataderen) worden samengedrukt, waardoor de kleppen in die aderen zich weer kunnen sluiten. Het bloed kan niet meer terugstromen, waardoor oedeemvorming wordt tegengegaan. Door te lopen met uw therapeutische elastische kousen aan, zal door het aanspannen van uw kuitspieren (de kuitspierpomp) de bloedafvoer extra gestimuleerd worden. Hierdoor verbetert ook de microcirculatie ter plaatse.

Doordat het oedeem wordt afgevoerd krijgt u een minder vermoeiend en pijnlijk gevoel in de aangedane ledemaat en daarnaast wordt de kans op wondjes aanzienlijk kleiner.

Om de werking van compressiekousen zo optimaal mogelijk te krijgen is een juiste manier van aanmeten van groot belang. Welke kous het beste bij u past, hangt af van uw medische indicatie en uw persoonlijke wensen. De huidtherapeut helpt u graag bij het maken van uw keuze.