Wat zijn de effecten van voeding op onze huid?

Wat voor invloed heeft gezond eten eigenlijk op de huid?

Er is nog veel onduidelijk over welke voedingsmiddelen nu precies welke huidklachten veroorzaken. Wetenschappers zijn van mening dat er te weinig onderzoek van goede kwaliteit is om goede aanbevelingen te kunnen doen. Wel zijn onderstaande tips het proberen waard.

Snelle suikers kunnen huidveroudering veroorzaken

Snelle suikers zitten vooral in witbrood, snoep, snacks en frisdranken. De suikers beschadigen het collageen en elastine wat voor de stevigheid van de huid zorgt. Wat u beter kunt eten zijn volkoren producten, fruit, groente en vis.

Antioxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen die voor huidveroudering zorgen. Groene thee en wortels zijn de bekendste voorbeelden van voedingsproducten met veel antioxidanten.

Histamine kan rosacea en eczeem verergeren

Sommige voedingsmiddelen kunnen histamine vrijmaken in het lichaam. Histamine zorgt ervoor dat bloedvaatjes in het gezicht zich verwijden waardoor een rode verkleuring optreedt. Voedingsmiddelen met veel histamine zijn: tomaten, avocado, mango, kiwi, kaneel en koriander. Vermijdt deze producten zo veel mogelijk.

Producten met een hoge glycemische index kunnen acne verergeren

Probeer producten met een hoge glycemische index te vervangen door producten met een lage index. Vervang suiker, witbrood, witte rijst dus door volkorenproducten, linzen, peulvruchten of havermout. Probeer de zuivelconsumptie naar beneden te brengen door het gebruik van melk, boter, yoghurt en kaas te verminderen. Melk kan vervangen worden door soja- of amandelmelk.

Elk persoon is uniek en het is lastig te ontdekken wat bij u de klachten veroorzaakt. Als de huidklachten ineens verergeren of verminderen is het slim een voedingsboekje bij te houden. Zo kunt u kijken of u een patroon kunt ontdekken. Of laat bepaalde voedingsmiddelen minimaal drie weken weg en kijk of er verbetering van de klachten optreedt.