Huidkanker

29 oktober 2019 in het nieuws:

‘Het aantal patiënten in Nederland met huidkanker neemt in een dusdanig hoog tempo toe, dat de druk op ziekenhuizen te groot lijkt te worden. Er komen jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen bij. Het kenniscentrum stelt dat de huidkankerzorg op de schop moet om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Die dreigt de aankomende jaren anders te gaan toenemen. Een betere samenwerking tussen dermatologen en huisartsen zou noodzakelijk zijn. Ook zou er een nationaal preventieplan moeten komen om de stijging van het aantal huidkankergevallen af te remmen (Nu.nl, 2019).’

Maar wat kan een huidtherapeut op het gebied van huidkanker betekenen?

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan uv-straling van de zon. Het Integraal Kankercentrum Nederland pleit ervoor om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de zonnebank en te wijzen op het zorgvuldig gebruik van zonnebrandcrème. Hierin kan de huidtherapeut een belangrijke rol spelen.

Een huidtherapeut geeft advies met betrekking tot zonbescherming. Het verkopen van verschillende zonnebrandcrèmes en het geven van advies over welke zonnebrandfactor bij welk huidtype past. Ook het geven van algemene tips tegen het beschermen voor de zon hoort hier bij. Omdat een huidtherapeut zijn patiënt geregeld ziet, is er begeleiding en controle van het zonpreventieplan mogelijk. Een dermatoloog ziet zijn patiënt vaak alleen als de patiënt naar de polikliniek komt. Een huidtherapeut ziet ook patiënten die voor andere huidproblemen komen maar nog geen zonbescherming gebruiken. Algemene voorlichting geven aan alle patiënten moet ervoor zorgen dat er bewuster wordt omgegaan met de zon.

Een huidtherapeut kan patiënten leren hoe ze de huid regelmatig kunnen controleren op verdachte moedervlekken of verkleuringen. Zo moet je extra bedacht zijn op het ontstaan van nieuwe moedervlekken, bestaande moedervlekken die veranderen van grootte en/of kleur en jeukende of pijnlijke moedervlekken. De huidtherapeute kan dit uitleggen aan de hand van de ABCDE-methode. Mocht u twijfelen over een plekje ga dan altijd naar de huisarts.

Met een verwijzing van de arts kunnen huidtherapeuten pigmentvlekken verwijderen zodat er uit dat plekje geen huidkanker kan ontstaan.

Ook in het nazorgtraject van huidkanker kan de huidtherapeut ondersteunend zijn. Denk hierbij aan littekenbehandeling, camouflagetherapie voor kleurverschillen in de huid en het verwijderen van haren in een transplantatiegebied.

Met de goede beschermingsmiddelen en kennis die we tegenwoordig hebben, is het onnodig dat het aantal patiënten met huidkanker stijgt.

Wil jij je huid zo goed mogelijk beschermen? Vraag advies bij je huidtherapeut!