Lipoedeem

Oedeem is een vochtophoping in een lichaamsdeel, waardoor een zwelling ontstaat. De vochtophoping kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een trauma, operatie, een aangeboren aandoening of bij/na kanker. Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden.

Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, hierdoor kan tevens de afvoer van lymfevocht verminderd zijn. Kenmerkend is het snelle ontstaan van blauwe plekken en de erg gevoelige huid. Daarnaast is het onderlichaam meestal twee kledingmaten groter dan het bovenlichaam en gaat afvallen erg moeizaam. De voeten zijn meestal niet aangedaan.

Om oedeem te verminderen of op te heffen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Niet alle behandelingen zijn van toepassing op elke vorm van oedeem. De behandelingen kunnen ook gecombineerd worden uitgevoerd.

Met behulp van het LPG-apparaat worden endermologiebehandelingen toegepast. Dit is een effectieve methode bij de behandeling van lipoedeem. Dit apparaat maakt in- en uitrollende en knedende bewegingen die het bindweefsel, de bloedvaten en het lymfestelsel stimuleren, het is in staat om het weefsel op te tillen, uit te rekken, te mobiliseren, te mechaniseren, te ontspannen, samen te brengen en los te maken. Deze functies maken het LPG-apparaat uitermate geschikt om oedeem, littekens, brandwonden en cellulite te behandelen of de manuele behandeling te ondersteunen.

Behandelingen bij lipoedeem kunnen in aanmerking komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar, wij kunnen u hierover informeren.