Movember

Haren …

De ene persoon is ongelukkig door het verdwijnen van haren op de hoofdhuid, de ander is ontevreden over de haren die grijs worden en weer een ander wil geen haren op ongewenste plaatsen. Allemaal verschillende problemen die betrekking hebben op de haargroei op het menselijk lichaam.

De Movember Foundation is een wereldwijde liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor een gelukkiger, gezonder en langer leven voor mannen. Zij financieren projecten gericht op prostaatkanker, teelbalkanker, psychische gezondheidsproblemen en lichamelijke inactiviteit. Om respect te tonen en stil te staan bij deze patiëntengroep, laten mannen hun snor staan in de maand november.

Haargroei vindt plaats op het hele lichaam, de hoeveelheid haren, de kleur en de dikte van de haren verschilt per persoon. Op sommige plaatsen zijn haren gewenst en op andere plaatsen niet. Of de haren gewenst zijn verschilt per persoon en daarin is ook een duidelijk verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Waar bij mannen beharing in het gelaat gewenst kan zijn, is dit bij vrouwen juist ongewenst. De haarcyclus kent verschillende fases; de anagene fase (groeifase), de katagene fase (overgangsfase) en de telogene fase (rustfase). Tijdens de groeifase worden nieuwe cellen aangemaakt waardoor de haar groeit. Tijdens de overgangsfase gaat de haar los van de wortel. Tijdens de rustfase is de haar los en gaat in de loop der tijd uitvallen, daarna herhalen de drie fasen zich. De duur van de totale haargroeifase verschilt per persoon.

Haren die ongewenst zijn, kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Behandeling kan plaatsvinden door scheren, knippen en/of harsen, deze methoden zijn niet definitief en de haren zullen naar verloop van tijd terugkeren. Er zijn ook manieren om de haren definitief te verwijderen, bijvoorbeeld door middel van laser, IPL of elektrische epilatie.

Met de Lightsheer Diodelaser worden haren vernietigd door middel van een laserstraal. Het pigment in de haar neemt door de laserstraal de lichtenergie en de warmte op waardoor de haarfollikels worden vernietigd. Met deze methode kunnen meerdere haren per flits worden behandeld waardoor deze methode uiterst geschikt is voor grotere oppervlakten. Deze behandeling is alleen effectief als de haar pigment bevat, wat betekend dat deze donker van kleur moet zijn.

Met Intense Pulsed Light (IPL) worden haren vernietigd door middel van een lichtflits. Het pigment in de haar neemt door de flits de lichtenergie en de warmte op, waardoor de haarfollikels worden vernietigd. Met deze methode kunnen meerdere haren per flits worden behandeld, waardoor deze methode uiterst geschikt is voor grotere oppervlakten. Deze behandeling is alleen effectief als de haar pigment bevat, wat betekend dat deze donker van kleur moet zijn.

Bij elektrische epilatie wordt door middel van een minuscuul naaldje elke haar afzonderlijk behandeld. Door het naaldje wordt de haarfollikel (haarzakje) verwarmd en vernietigd, waardoor er geen nieuwe haar meer kan groeien. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt in het gelaat, omdat de methode bij grote oppervlakken erg tijdrovend is. Alleen haren kunnen met deze methode behandeld worden.

De huidtherapeut bekijkt aan de hand van uw huid en haren welke methode het meest geschikt is. Beide behandelingen worden veelal vergoed door uw zorgverzekeraar.